سفارش تبلیغ
صبا ویژن
هر کس را سر انجامى است ، شیرین و یا تلخکامى است . [نهج البلاغه]
از هردری سحنی - غدیر خم - جشن غدیر
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» غدیر خم -به نقل از سایت خطابه غدیر

غدیر خم -اهمیت حجه الوداع
هجرت پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله و سلم و خروج آن حضرت از مکه معظمه نقطه عطفی در تاریخ اسلام به شمار می آید و بعد از این هجرت، حضرت سه بار به مکه سفر کرده اند.
بار اول در سال هشتم پس از صلح حدیبیه به عنوان عمره وارد مکه شدند و طبق قراردادی که با مشرکین بسته بودند فوراً بازگشتند.
بار دوم در سال نهم به عنوان فتح مکه وارد این شهر شدند، و پس از پایان برنامه ها و برچیدن بساط کفر و شرک و بت پرستی به طائف رفتند و هنگام بازگشت به مکه آمده و عمره بجا آوردند و سپس به مدینه بازگشتند.
سومین و آخرین بار بعد از هجرت که پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم وارد مکه شدند در سال دهم هجری بعنوان حجه الوداع بود که حضرت برای اولین بار به طور رسمی اعلان حج دادند تا همه مردم در حد امکان حاضر شوند.
در این سفر دو مقصد اساسی در نظر بود، و آن عبارت بود از دو حکم مهم از قوانین اسلام که هنوز برای مردم به طور کامل و رسمی تبیین نشده بود: یکی حج، و دیگری مسئله خلافت و ولایت و جانشینی بعد از پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم.

 

آغاز سفر حج
پس از اعلان عمومی، مهاجرین و انصار و قبایل اطراف مدینه و مکه و حتی بلاد یمن و غیر آن بسوی مکه سرازیر شدند تا جزئیات احکام حج را شخصاً از پیامبرشان بیاموزند و در اولین سفر رسمی حضرت، به عنوان حج شرکت داشته باشند. اضافه بر آنکه حضرت اشاراتی فرموده بودند که امسال سال آخر عمر من است و این می توانست باعث شرکت همه جانبه مردم باشد.
جمعیتی حدود یکصد و بیست هزار نفر (گاهی بیشتر از آن را هم نقل کرده اند) در مراسم حج شرکت کردند که فقط هفتاد هزار نفر آنان از مدینه به همراه حضرت حرکت کرده بودند، بطوریکه لبیک گویان از مدینه تا مکه متصل بودند.
حضرت چند روز به ماه ذی الحجه مانده از مدینه خارج شدند و بعد از ده روز طی مسافت در روز سه شنبه پنجم ذی الحجه وارد مکه شدند.
امیرالمومنین علیه السلام هم که قبلاً از طرف حضرت به یمن و نجران برای دعوت به اسلام و جمع آوری خمس و زکات و جزیه رفته بودند به همراه عده ای در حدود دوازده هزار نفر از اهل یمن برای ایام حج به مکه رسیدند.
با رسیدن ایام حج در روز نهم ذی الحجه حضرت به موقف عرفات رفتند و بعد از آن اعمال حج را یکی پس از دیگری انجام دادند، و در هر مورد واجبات و مستحبات آن را برای مردم بیان فرمودند.

خطابه اول در منی
در عرفات دستور الهی نازل شد که علم و ودایع انبیاء علیهم السلام را به علی بن ابی طالب علیه السلام منتقل کند و او را به عنوان خلیفه و جانشین خود معرفی کند.
در منی پیامبر صلی اله علیه و اله و سلم اولین خطابه خود را ایراد فرمودند که در واقع یک زمینه سازی برای خطبه غدیر بود. در این خطبه ابتدا اشاره به امنیت اجتماعی مسلمین از نظر جان و مال و آبروی مردم نمودند، و سپس خونهای بناحق ریخته شده و اموال بناحق گرفته شده در جاهلیت را رسماً مورد عفو قرار دادند تا کینه توزیها از میان برداشته شود و جوّ اجتماع برای تامین امنیت آماده شود. سپس مردم را برحذر داشتند که مبادا بعد از او اختلاف کنند و بر روی یکدیگر شمشیر بکشند.
در اینجا تصریح فرمودند که:
اگر من نباشم علی بن ابی طالب در مقابل متخلفین خواهد ایستاد.
سپس حدیث ثقلین بر لسان مبارک حضرت جاری شد و فرمودند:
من دو چیز گرانبها در میان شما باقی می گذارم که اگر به این دو تمسک کنید هرگز گمراه نمی شوید: کتاب خدا و عترتم یعنی اهل بیتم.
اشاره ای هم داشتند به اینکه عده ای از همین اصحاب من روز قیامت به جهنم برده می شوند.
نکته جالب توجه اینکه در این خطابه، امیرالمومنین علیه السلام سخنان حضرت را برای مردم تکرار می کردند تا آنان که دورتر بودند بشنوند.

خطابه دوم در مسجد خیف در منی
در روز سوم از توقف در منی، بار دیگر حضرت فرمان دادند تا مردم در مسجد خیف اجتماع کنند. در آنجا نیز خطابه ای ایراد فرمودند که ضمن آن صریحاً از مردم خواستند که گفته های ایشان را خوب به خاطر بسپارند و به غائبان برسانند. 
در این خطبه به اخلاص عمل و دلسوزی برای امام مسلمین و تفرقه نینداختن سفارش فرمودند و تساوی همه مسلمانان در برابر حقوق و قوانین الهی را اعلام کردند. بعد از آن بار دیگر متعرض مسئله خلافت شدند و حدیث ثقلین بر لسان حضرت جاری شد، و بار دیگر برای غدیر زمینه را آماده کردند.
در این مقطع، منافقین کاملاً احساس خطر کردند و قضیه را جدی گرفتند و برنامه های خود را آغاز کردند و پیمان نامه نوشتند و هم قسم شدند.

لقب امیرالمؤمنین
در مکه جبرئیل، لقب امیرالمؤمنین را به عنوان اختصاص آن به علی بن ابی طالب علیه السلام از جانب الهی آورد، اگر چه این لقب قبلاً نیز برای آن حضرت تعیین شده بود.
پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم هم دستور دادند تا یک یک اصحابش نزد علی علیه السلام بروند و به عنوان امیرالمؤمنین بر او سلام کنند و السلام علیک یا امیرالمؤمنین بگویند، و بدینوسیله در زمان حیات خود، از آنان اقرار بر امیر بودن علی علیه السلام گرفت.
در اینجا ابوبکر و عمر به عنوان اعتراض به پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم گفتند: آیا این حقی از طرف خدا و رسولش است؟ حضرت غضبناک شده فرمودند: حقی از طرف خدا و رسولش است، خداوند این دستور را به من داده است.

اعلان رسمی برای حضور در غدیر
با اینکه انتظار می رفت پیامبر خدا در اولین و آخرین سفر حج خود مدتی در مکه بمانند، ولی بلافاصله پس از اتمام حج حضرت به منادی خود بلال دستور دادند تا به مردم اعلان کند: فردا کسی جز معلولان نباید باقی بماند، و همه باید حرکت کنند تا در وقت معین در غدیر خم حاضر باشند.
غدیر کمی قبل از جحفه که محل افتراق اهل مدینه و اهل مصر و اهل عراق و اهل نجد بود به امر خاص الهی انتخاب شد. در این مکان، آبگیر و درختان کهنسالی وجود داشت. هم اکنون نیز، غدیر محل شناخته شده ای در دویست و بیست کیلومتری مکه و به فاصله دو میل قبل از جحفه به طرف مکه قرار دارد، و مسجد غدیر و محل نصب امیرالمؤمنین علیه السلام محل عبادت و زیارت زائران است.
برای مردم بسیار جالب توجه بود که پیامبرشان - بعد از ده سال دوری از مکه – بدون آنکه مدتی اقامت کنند تا مسلمانان به دیدارشان بیایند و مسایل خود را مطرح کنند، بعد از اتمام مراسم حج فوراً از مکه خارج شدند و مردم را نیز به خروج از مکه و حضور در غدیر امر نمودند.
صبح آن روز که پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم از مکه حرکت کردند، سیل جمعیت که بیش از صد و بیست هزار نفر (و به قولی صد و چهل هزار، و به قول دیگر صد و هشتاد هزار نفر) تخمین زده می شدند به همراه حضرت حرکت کردند. حتی عده ای حدود دوازده هزار نفر از اهل یمن که مسیرشان به سمت شمال نبود همراه حضرت تا غدیر آمدند.

اجتماع خطابه و جزئیات خطبه
همینکه به منطقه کراع الغمیم - که غدیرخم در آن واقع شده – رسیدند، حضرت مسیر حرکت خود را به طرف راست جاده و به سمت غدیر تغییر دادند و فرمودند:
أَیُّهَا النَّاسُ أَجِیبُوا دَاعِیَ اللَّهِ أَنَا رَسُولُ اللَّه ؛ ای مردم، دعوت کننده خدا را اجابت کنید که من پیام آور خدایم.
و این کنایه از آن بود که هنگام ابلاغ پیام مهمی فرا رسیده است.
سپس فرمان دادند تا منادی ندا کند: «همه مردم متوقف شوند و آنانکه پیش رفته اند بازگردند و آنانکه پشت سر هستند توقف کنند» تا آهسته آهسته همه جمعیت در محل از پیش تعیین شده جمع گردند. و نیز دستور دادند: کسی زیر درختان کهنسالی که در آنجا بود نرود و آن موضع خالی بماند.
پس از این دستور همه مرکبها متوقف شدند، و کسانی که پیشتر رفته بودند بازگشتند و همه مردم در منطقه غدیر پیاده شدند و هر یک برای خود جایی پیدا کردند، و کم کم آرام گرفتند.
شدت گرما در اثر حرارت آفتاب و داغی زمین سوزنده و به حدی ناراحت کننده بود که مردم و حتی خود حضرت گوشه ای از لباس خود را به سرانداخته و گوشه ای از آن را زیرپای خود قرار داده بودند، و عده ای از شدت گرما عبای خود را به پایشان پیچیده بودند.
از سوی دیگر، پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم سلمان و ابوذر و مقداد را فراخواندند و به آنان دستور دادند تا به محل درختان کهنسال بروند و آنجا را آماده کنند. آنها خارهای زیر درختان را کندند و سنگهای ناهموار را جمع کردند و زیر درختان را جارو کردند و آب پاشیدند. در فاصله بین دو درخت روی شاخه ها پارچه ای انداختند تا سایبانی از آفتاب باشد، و آن محل برای برنامه سه روزه ای که حضرت در نظر داشتند کاملاً مساعد شود.
سپس در زیر سایبان، سنگها را روی هم چیدند و از رواندازهای شتران و سایر مرکبها هم کمک گرفتند و منبری به بلندی قامت حضرت ساختند و روی آن پارچه ای انداختند، و آنرا طوری بر پا کردند که نسبت به دو طرف جمعیت در وسط قرار بگیرد و پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم هنگام سخنرانی مشرف بر مردم باشد تا صدای حضرت به همه برسد و همه او را ببینند.
البته ربیعه بن امیه بن خلف کلام حضرت را برای مردم تکرار می کرد تا افرادی که دورتر قرار داشتند مطالب را بهتر بشنوند.

پیامبر و امیرالمؤمنین علیهما السّلام بر فراز منبر 
انتظار مردم به پایان رسید. ابتدا منادی حضرت ندای نماز جماعت داد، و سپس نماز ظهر را به جماعت خواندند.
بعد از آن مردم ناظر بودند که پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم بر فراز آن منبر ایستادند و امیرالمؤمنین علیه السلام را فراخواندند و به ایشان دستور دادند بالای منبر بیایند و در سمت راستشان بایستند. قبل از شروع خطبه، امیرالمومنین علیه السلام یک پله پایین تر بر فراز منبر در طرف راست حضرت ایستاده بودند.
سپس آن حضرت نگاهی به راست و چپ جمعت نمودند و منتظر شدند تا مردم کاملاً جمع شوند. پس از آماده شدن مردم، پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله و سلم سخنرانی تاریخی و آخرین خطابه رسمی خود را برای جهانیان آغاز کردند.

دو اقدام عملی بر فراز منبر
در اثناء خطبه، پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم دو اقدام عملی بر فراز منبر انجام دادند که بسیار جالب توجه بود:

1- علی بن ابی طالب علیه السلام بر فراز دست پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم
پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم پس از مقدمه چینی و ذکر مقام خلافت و ولایت امیرالمؤمنین علیه السلام، برای آنکه تا آخر روزگار راه هرگونه شک و شبهه بسته باشد و هر تلاشی در این راه در نطفه خنثی شود، ابتدا مطلب را به طور لسانی اشاره کردند، و سپس به صورت عملی برای مردم بیان کردند. بدین ترتیب که ابتدا فرمودند: 
باطن قرآن و تفسیر آنرا برای شما بیان نمی کند مگر این کسی که من دست او را می گیرم و او را بلند می کنم و بازویش را گرفته او را بالا می برم. 
بعد از آن، حضرت گفته خود را عملی کردند، و بازوی علی بن ابی طالب علیه السلام را گرفتند. در این هنگام امیرالمؤمنین علیه السلام دست خود را به سمت صورت حضرت باز کردند تا آنکه دستهای هر دویشان به سوی آسمان قرار گرفت. سپس پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم امیرالمومنین علیه السلام را از جا بلند کردند تا حدی که پاهای آن حضرت محاذی زانوهای پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم قرار گرفت و مردم سفیدی زیر بغل آن دو را دیدند، که تا آن روز دیده نشده بود. در این حال فرمودند:
هر کس من مولی و صاحب اختیار اویم این علی مولی و صاحب اختیار اوست.

2- بیعت با قلبها و زبانها
اقدام دیگر حضرت آن بود که چون بیعت گرفتن از فرد فرد آن جمعیت انبوه، ار طرفی غیر ممکن بود و از سوی دیگر امکان داشت افراد به بهانه های مختلف از بیعت شانه خالی کنند و حضور نیابند، و در نتیجه نتوان التزام عملی و گواهی قانونی از آنان گرفت، لذا حضرت در اواخر سخنانشان فرمودند: ای مردم، چون با یک کف دست و با این وقت کم و با این سیل جمعیت، امکان بیعت برای همه وجود ندارد، پس شما همگی این سخنی را که من می گویم تکرار کنید و بگویید:
ما فرمان تو را که از جانب خداوند درباره علی بن ابی طالب و امامان از فرزندانش به ما رساندی اطاعت می کنیم و به آن راضی هستیم، و با قلب و جان و زبان و دستمان با تو بر این مدعا بیعت می کنیم ... عهد و پیمان در این باره برای ایشان از ما، از قلبها و جانها و زبانها و ضمایر و دستمان گرفته شد. هر کس به دستش توانست وگرنه با زبانش بدان اقرار کرده است.
پیداست که حضرت، عین کلامی را که می بایست مردم تکرار کنند به آنان القا فرمودند و عبارات آن را مشخص کردند تا هر کس به شکل خاصی برای خود اقرار نکند، بلکه همه به آنچه حضرت از آنان می خواهد التزام دهند و بر سر آن بیعت نمایند.
وقتی کلام پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم پایان یافت همه مردم سخن او را تکرار کردند و بدینوسیله بیعت عمومی گرفته شد.

بیعت مردان
پس از پایان خطبه، مردم به سوی پیامبر و امیرالمؤمنین صلوات الله علیهما و آلهما هجوم آورند، و با ایشان به عنوان بیعت دست می دادند، و هم به پیامبر و هم به امیرالمؤمنین علیهما السلام تبریک و تهنیت می گفتند، و پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم هم می فرمودند: اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی فَضَّلَنَا عَلَى جَمِیعِ الْعَالَمِین‏.
عبارت تاریخ چنین است: پس از اتمام خطبه، صدای مردم بلند شد که: آری، شنیدیم و طبق فرمان خدا و رسول با قلب و جان و زبان و دستمان اطاعت می کنیم. بعد به سوی پیامبر و امیرالمومنین صلوات الله علیهما و آلهما ازدحام کردند و برای بیعت سبقت می گرفتند و با ایشان دست بیعت می دادند.
برای آنکه رسمیت مسئله محکم تر شود، وآن جمعیت انبوه بتوانند مراسم بیعت را به طور منظم و برنامه ریزی شده ای انجام دهند، پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم دستور دادند تا دو خیمه برپا شود. یکی را مخصوص خودشان قرار دادند تا در آن جلوس نمایند، و امر کردند تا مردم جمع شوند.
پس از آن مردم دسته دسته در خیمه پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم حضور می یافتند و با آن حضرت بیعت نموده و به او تبریک و تهنیت می گفتند. سپس در خیمه مخصوص امیرالمومنین علیه السلام حاضر می شدند و به عنوان امام و خلیفه بعد از پیامبرشان با او بیعت می کردند و به عنوان امیرالمومنین بر او سلام می کردند، و این مقام والا را به آن حضرت تبریک و تهنیت می گفتند.
نکته قابل توجهی که در هیچیک از پیروزی های پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم – چه در جنگها و چه سایر مناسبتها و حتی فتح مکه – سراغ نداریم، این است که حضرت در روز غدیر مکرر می فرمود:
به من تبریک بگویید، به من تهنیت بگویید، زیرا خداوند مرا به نبوت و اهل بیتم را به امامت اختصاص داده است .
و این نشانه فتح بزرگ و در هم شکستن کامل سنگرهای کفر و نفاق است.
برنامه بیعت و تهنیت تا سه روز ادامه داشت، و این مدت را حضرت در غدیر اقامت داشتند.
بسیار بجاست که در این مقطع به قطعه جالبی از تاریخ این بیعت اشاره کنیم:
اولین کسانی که در غدیر با امیرالمؤمنین علیه السلام بیعت نمودند و خود را از دیگران جلو انداختند همانهایی بودند که زودتر از همه آنرا شکستند و پیش از همه پیمان خود را زیر پا گذاشتند. آنان عبارت بودند از: ابوبکر، عمر، عثمان، طلحه و زبیر، که بعد از پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم یکی پس از دیگری رو در روی امیرالمؤمنین علیه السلام ایستادند.
جالبتر اینکه عمر بعد از بیعت این کلمات را بر زبان می راند:
افتخار برایت باد، گوارایت باد ای پسر ابی طالب، خوشا به حالت ای ابا الحسن، اکنون تو مولای من و مولای هر مرد و زن مومنی شده ای!
نکته دیگری که بار دیگر چهره دو رویان را روشن ساخت این بود که پس از امر پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم همه مردم بدون چون و چرا با امیرالمؤمنین علیه السلام بیعت می کردند، ولی ابوبکر و عمر با آنکه پیش از همه خود را برای بیعت به میان انداخته بودند قبل از بیعت به صورت اعتراض گفتند: آیا این امر از طرف خداوند است یا از طرف رسولش (یعنی: از جانب خود می گویی)؟ حضرت فرمودند: از طرف خدا و رسولش است، و نیز فرمودند: آری حق است از طرف خدا و رسولش که علی امیرالمؤمنین است.

بیعت زنان
پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم دستور دادند تا ظرف آبی آوردند، و پرده ای زدند که نیمی از ظرف آب در یک سوی پرده و نیم دیگر آن در سوی دیگر قرار بگیرد، تا زنان با قرار دادن دست خود در یک سوی آب، و قرار دادن امیرالمومنین علیه السلام دستشان را در سوی دیگر با حضرت بیعت کنند؛ به این صورت بیعت زنان هم انجام گرفت.
همچنین دستور دادند تا زنان هم به حضرتش تبریک و تهنیت بگویند، و این دستور را درباره همسران خویش مؤکد داشتند.
یادآور می شود که بانوی بزرگ اسلام حضرت فاطمه زهرا علیها السلام از حاضرین در غدیر بودند. همچنین کلیه همسران پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم در آن مراسم حضور داشتند.

عمامه سحاب
پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم در این مراسم عمامه خود را که سحاب نام داشت، به عنوان تاج افتخار بر سر امیرالمومنین علیه السلام قرار دادند و انتهای عمامه را بر دوش آن حضرت آویزان نمودند و فرمودند: عمامه تاج عرب است.
خود امیرالمومنین در این باره چنین فرموده اند:
پیامبر در روز غدیرخم عمامه ای بر سرم بستند و یک طرفش را بر دوشم آویختند و فرمودند: خداوند در روز بدر و حنین، مرا بوسیله ملائکه ای که چنین عمامه ای به سر داشتند یاری نمود.

شعر غدیر
بخش دیگری از مراسم پر شور غدیر، درخواست حسان بن ثابت بود. او به حضرت عرض کرد: یا رسول الله، اجازه می فرمایید شعری را که درباره علی بن ابی طالب (به مناسبت این واقعه عظیم) سروده ام بخوانم؟
حضرت فرمودند: بخوان ببرکت خداوند.
حسان گفت:
ای بزرگان قریش، سخن مرا به گواهی و امضای پیامبر گوش کنید.
و سپس اشعاری را که در همانجا سروده بود خواند که به عنوان یک سند تاریخی از غدیر ثبت شد و به یادگار ماند. ذیلاً متن عربی شعر حسان و سپس ترجمه آنرا معنی آوریم:

أَ لَمْ تَعْلَمُوا أَنَّ النَّبِیَّ مُحَمَّداً
لَدَى دَوْحِ خُمٍّ حِینَ قَامَ مُنَادِیاً

وَ قَدْ جَاءَهُ جِبْرِیلُ مِنْ عِنْدِ رَبِّهِ
بِأَنَّکَ مَعْصُومٌ فَلَا تَکُ وَانِیاً

وَ بَلِّغْهُمْ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ رَبُّهُمْ
وَ إِنْ أَنْتَ لَمْ تَفْعَلْ وَ حَاذَرْتَ بَاغِیاً

عَلَیْکَ فَمَا بَلَّغْتَهُمْ عَنْ إِلَهِهِمْ
رِسَالَتَهُ إِنْ کُنْتَ تَخْشَى الْأَعَادِیَا

فَقَامَ بِهِ إِذْ ذَاکَ رَافِعُ کَفِّهِ
بِیُمْنَى یَدَیْهِ مُعْلِنَ الصَّوْتِ عَالِیاً

فَقَالَ لَهُمْ مَنْ کُنْتُ مَوْلَاهُ مِنْکُمْ
وَ کَانَ لِقَوْلِی حَافِظاً لَیْسَ نَاسِیاً

فَمَوْلَاهُ مِنْ بَعْدِی عَلِیٌّ وَ إِنَّنِی
بِهِ لَکُمْ دُونَ الْبَرِیَّةِ رَاضِیاً

فَیَا رَبِّ مَنْ وَالَى عَلِیّاً فَوَالِهِ
وَ کُنْ لِلَّذِی عَادَى عَلِیّاً مُعَادِیاً

وَ یَا رَبِّ فَانْصُرْ نَاصِرِیهِ لِنَصْرِهِمْ
إِمَامَ الْهُدَى کَالْبَدْرِ یَجْلُو الدَّیَاجِیَا

وَ یَا رَبِّ فَاخْذُلْ خَاذِلِیهِ وَ کُنْ لَهُمْ
إِذَا وُقِفُوا یَوْمَ الْحِسَابِ مُکَافِیَا

آیا نمی دانید که محمد پیامبر خدا صلی الله علیه و اله و سلم کنار درختان غدیرخم با حالت ندا ایستاد، و این در حالی بود که جبرئیل از طرف خداوند پیام آورده بود که در این امر سستی مکن که تو محفوظ خواهی بود، و آنچه از طرف خداوند بر تو نازل شده به مردم برسان، و اگر نرسانی و از ظالمان بترسی و از دشمنان حذر کنی رسالت پروردگارشان را نرسانده ای.
در اینجا بود که پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم دست علی علیه السلام را با دست راست بلند کرد و با صدای بلند فرمود: هر کس از شما که من مولای او هستم و سخن مرا بیاد می سپارد و فراموش نمی کند، مولای او بعد از من علی است، و من فقط به او – نه به دیگری – به عنوان جانشین خود برای شما راضی هستم. پروردگارا هر کس علی را دوست بدارد او را دوست بدار، و هر کس با علی دشمنی کند او را دشمن بدار. پروردگارا یاری کنندگان او را یاری فرما بخاطر نصرتشان امام هدایت کننده ای را که در تاریکیها مانند ماه شب چهارده روشنی می بخشد. پروردگارا خوار کنندگان او را خوار کن و روز قیامت که برای حساب می ایستند خودت جزا بده.

ظهور جبرئیل در غدیر
مسئله دیگری که پس از خطبه پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم پیش آمد و بار دیگر حجت را بر همگان تمام کرد، این بود که مردی زیبا صورت و خوشبوی را دیدند که در کنار مردم ایستاده بود و می گفت:
بخدا قسم، روزی مانند امروز هرگز ندیدم. چقدر کار پسر عمویش را مؤکد نمود، و برای او پیمانی بست که جز کافر به خداوند و رسولش آنرا برهم نمی زند. وای بر کسی که پیمان او را بشکند.
در اینجا عمر نزد پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم آمد و گفت: شنیدی این مرد چه گفت؟! حضرت فرمودند: آیا او را شناختی؟ گفت: نه. حضرت فرمودند:
او روح الامین جبرئیل بود. تو مواظب باش این پیمان را نشکنی، که اگر چنین کنی خدا و رسول و ملائکه و مومنان از تو بیزار خواهند بود!

معجزه غدیر، امضای الهی
واقعه عجیبی که به عنوان یک معجزه، امضای الهی را بر خط پایان غدیر ثبت کرد جریان حارث فهری بود. در آخرین ساعات از روز سوم، او به همراه دوازده نفر از اصحابش نزد پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم آمد و گفت:
ای محمد! سه سوال از تو دارم: آیا شهادت به یگانگی خداوند و پیامبری خودت را از جانب پروردگارت آورده ای یا از پیش خود گفتی؟ آیا نماز و زکات و حج و جهاد را از جانب پروردگار آورده ای یا از پیش خود گفتی؟ آیا این علی بن ابی طالب که گفتی ٍّمَنْ کُنْتُ مَوْلَاهُ فَعَلِیٌّ مَوْلَاه‏ ... از جانب پروردگار گفتی یا از پیش خود گفتی؟
حضرت در جواب هر سه سوال فرمودند:
خداوند به من وحی کرده است و واسطه بین من و خدا جبرئیل است و من اعلان کننده پیام خدا هستم و بدون اجازه پروردگارم خبری را اعلان نمی کنم.
حارث گفت:
خدایا اگر آنچه محمد می گوید حق و از جانب توست سنگی از آسمان بر ما ببار یا عذاب دردناکی بر ما بفرست.
و در روایت دیگر چنین است:
خدایا، اگر محمد در آنچه می گوید صادق و راستگو است شعله ای از آتش بر ما بفرست.
همینکه سخن حارث تمام شد و براه افتاد خداوند سنگی را از آسمان بر او فرستاد که از مغزش وارد شد و از دُبُرش خارج گردید و همانجا او را هلاک کرد. در روایت دیگر: ابر غلیظی ظاهر شد و رعد و برقی بوجود آمد و صاعقه ای رخ داد و آتشی فرود آمد و همه دوازده نفر را سوزانید.
بعد از این جریان، آیه سَأَلَ سائِلٌ بِعَذابٍ واقِع (1) ‏لِلْکافِرینَ لَیْسَ لَهُ دافِعٌ (2) ... نازل شد. پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم به اصحابشان فرمودند: آیا دیدید و شنیدید؟ گفتند: آری.
و با این معجزه، بر همگان مسلم شد که غدیر از منبع وحی سرچشمه گرفته و یک فرمان الهی است.

پایان مراسم غدیر
بدین ترتیب پس از سه روز، مراسم پایان پذیرفت و آن روزها به عنوان ایام الولایه در ذهنها نقش بست. گروهها و قبائل عرب، هر یک با دنیایی از معارف اسلام، پس از وداع با پیامبرشان و معرفت کامل به جانشین او راهی شهر و دیار خود شدند، و پیامبر صلی الله علیه و اله و سلم عازم مدینه گردید.
خبر واقعه غدیر در شهرها منتشر شد و به سرعت شایع گردید و به گوش همگان رسید، و بدینگونه خداوند حجتش را بر مردم تمام کرد



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » محمد حسن اسایش ( جمعه 92/7/19 :: ساعت 3:20 عصر )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

درشهادت فاطمه دختر رسول الله (ص)
در شهادت دخت نبی -فاطمه الزهرا (س) فلک دانی چه ظلمی از تو برزهر
در شهادت دخت نبی -فاطمه الزهرا (س) فلک دانی چه ظلمی از تو برزهر
مراسم شوخوانی یا مناجات سحر رمضان در روستای کوچ نهارجان -قسمت او
جانبازان امام حسین (ع)
غدیر از نگاه چهارده خورشید
در ولادتامام رضا (ع)
در ولادت امام حسن مجتبی (ع)
شبی که محمد به رسالت رسیدبر او چه گذشت؟
در شهادت امام هفتم -موسی کاظم (ع)
در ولادت امام جواد (ع)
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 172
>> بازدید دیروز: 389
>> مجموع بازدیدها: 660262
» درباره من

از هردری سحنی - غدیر خم - جشن غدیر
مدیر وبلاگ : محمد حسن اسایش[180]
نویسندگان وبلاگ :
محمد حسن اسایش (@)[3]

محمد حسن اسایش[0]


» پیوندهای روزانه

آلبوم محمد حسن اسایش [77]
همراه با چهارده معصوم (علیهم السلام )و... [330]
آلبوم محمد حسن اسایش-پارسی بلاگ [209]
کوچ بلاگ-وبلاگ کوچ نهارجان یا کوچ خراشاد-پارسی بلاگ [294]
[آرشیو(4)]

» فهرست موضوعی یادداشت ها
فلک دانی -چه ظلمی -ازتو بر زهرای اطهر شد ضربت در -مرتضی -حبلجفا[84] . همراه با چهارده معصوم (ع)[68] . کوچ نهارجان بیرجند -شوخوانی -مناجات سحر -نیمه رمضانی -محصولات -ک[67] . ماه قیام ،ماه حسین ، ماه انقلاب ماه خروج پیشرومومنان بود ماه ش[7] . همراه با چهارده معصوم (ع)[5] . مژده که میلاد شه خاتم است عید سعید نبی اکرم است مزده که[4] . آمد شب میلاد علی شمس خراسان فرزند نبی ،رهبردین،حامی قرآن ده مژده[4] . بشارت شیعیان !شد ماه شعبان ماه پیغمبر فزون شد بر خلایق لطف وجود[4] . در ولادت مولود کعبه - در ولادت مولی امیر المومنین _ در ولادت خان[4] . ماه انقلاب[3] . ماه حسین[3] . فلک دانی چه ظلمی از تو برزهرای اطهر شد            چه بیدادی زتو[3] . فرزند نبی[3] . ---غروبی سخت دلگیراست           ومن ، بنشسته ام اینجا، کنار غار[3] . ---غروبی سخت دلگیراست ومن ، بنشسته ام اینجا، کنار غار پرت وساکتی[2] . غروبی سخت دلگیراست ومن ، بنشسته ام اینجا، کنار غار پرت وساکتی ،[2] . فلک دانی چه ظلمی از تو برزهرای اطهر شد چه بیدادی زتو بر فاطمه بع[2] . رهبردین[2] . ماه شکست دشمن قران ودین[2] . ماه قیام[2] . گه مدینه رود گه خراسان[2] . ماهی شده در ماه رجب جلوه کر امشب        کز شرم نهان است به کردون[2] . محرم ماه خون[2] . محرم-ماه خون وقیام -ماه شهاىت -ماه شکست دشمن ماه قیام ،ماه حسین[2] . در ولادت امام حسین در سوم ماه شعبان[2] . -در روستای کوچ نهارجان بیرجندوبسیاری ازروستاهای دیگراین شهرستان[2] . امشب زبرج فاطمه ماهی فروزان آمده[2] . فلک دانی چه ظلمی از تو برزهرای اطهر شد چه بیدادی زتو بر فاطمه بع[2] . کشته شد شیر خدا، ُآه و واویلا ابن عم مصطفی ، آه وواویلا آه وو[2] . -----کشته شد شیر خدا، ُآه و واویلا ابن عم مصطفی ، آه وواویلا . کشته شد شیر خدا، ُآه و واویلا ابن عم مصطفی ، آه وواویلا آه وو . کشته شد شیر خدا، ُآه و واویلا ابن عم مصطفی ، آه وواویلا آه وواوی . کشته شد شیر خدا، ُآه و واویلا ابن عم مصطفی ، آه وواویلا آه وو . که عیان مهر فروزان آمد . کوچ نهارجان بیرجند -شوخوانیمناجات سحر -نیمه رمضانی -محصولات -ک . کوچ نهارجان -روستای کوچ نهارجان -کوچ خراشاد -کوچ نوفرست . کوچ نهارجان -کوچ خراشاد -روستای کوچ نهارجان -نیمه رمضانی -شوخوان . همسر علی . وجه تسمیه نامهای مختلف کوچ نهادشان یا کوچ خراشاد . وفات امام هادیوحضرت زین . ولادت فاطمهالزه -دخت نبی اکرم (ص) البشارت که عیان مهر فروزان آمد . ولادت فاطمه-دخت نبی اکرم (ص) البشارت که عیان مهر فروزان آمد ظاهر . یا رسول الله داغت -دارد عزا امشب سه جا بهر عزیزان -گه مدینه رود- . یا محمد دخترت امشب پسرآورده است . ----یارب این زندانی مظلوم سبط مصطفی است ؟              یا خلیل ا . یارب به حسین وحسن وآل عبا . یارب به محمدوعلی وزهرا . یکدختر قهرمان ، زشیر حق . امشب سه جا دارد عزا بهر عزیزان . امشب سه جاداردعزا . امشب سهجاداردعزا . اولین سپاه دانش کوچ نهارجان . ایدخت رسول نوبر آوردی . باز ازکنوز رحمت والطاف گردگار -ایات صنع --بانفحه ی صبا -دم روح ا . باز کنز جود حق را فتح باب دیگر است باب رحمت را دگر باره طلیع اکب . بشارت شیعیان !شد ماه شعبان ماه پیغمبر -یکی در سوم شعبان -یکی د . آمد شب میلادعلی _شمس خراسان . ادامه ی معرفی روستای کوچ نهارجان یا کوچ خراشاد(کوچ نوفرست)-شغل م . اربعین شاه دین -اشعار از واله (توسط محمد تقی زنگی (جوادی )-مداح . اربعین شه گلگون کفن است -برسر قبر برادر چو رسید -خیز وازما بنما . اربعین شهگلگون کفن است . اربعینشه گلگون کفن است . ازبهر جهاد اکبر آوردی . ازبهر غلی تو دختر آوردی . ازچه توخاموش شدی . ازلاخ مزار کوچ چه می دانیم؟ . -البش که عیان مهر فروزان آمد ظاهر از پرده ی عصمت رخ جانان آمد . البشارت . البشارت که عیان مهر فروزان آمد -دختر ختم رسل -مه تابان -ساره واس . ---البشارت که عیان مهر فروزان آمد ظاهر از پرده ی عصمت رخ جانان آ . در شهادت امام جعفرصادق . در شهادت امام موسی کاظم . در شهادت امام هفتم در 25 ماه رجب . در شهادت امام هفتم در زندان هارون . در شهادت دخت نبی _ در شهادت همسر علی . در شهادت دخت نبی -فاطمه الزهرا (س) فلک دانی چه ظلمی از تو برزهر . در شهادت زهرای مرضیه . در شهدت فاطمه الزهرا -درشهادت دخت رسول الله (س) . در عزای : رسول الله -امام مجتبی -امام رضا (ع) . در ولادا امام مجتبی . در ولادت ابوالفضل العباس . بشارت شیعیان !شد ماه شعبان ماه پیغمبر                       فزون . تا زتیر بن مرادی تارک حیدر شکست              قامت آدم خمید وپشت . ترکماکردی وبا خاک هم آِغوش شدی . توکاخ ظلم را لرزاندی -تودادی اصغر واکبر -تورا سربر سنان بشکست . جایگاه حضرت زهرا (س) در منابع اهل سنت مرکز مطالعات و پاسخ‌‌گ . حامی ریالرآن . حامی قرآن . حامی قران . حرکت کشتی نو . -----خالق از بحر ولایت گهر آورده برون       یا که از برج امامت ، . خورشید رفته است . خورشید رفته است ولی ساحل افق می سوزد از شراره ی نارنجیش هنوز . خورشید رفته است ولی ساحل افق می سوزد از شراره ی نارنجیش هنوز وز . در ولادت امام حسین وابوالفضل العباس (ع) . در ولادت امام رضا _ خورشید خراسن -احمدمختار- موسی بن جعفر - سید . در ولادت امام زمان . در ولادت امام زین العابدین (ع) . در ولادت امام سجاد . در ولادت امام قایم (عج...) . در ولادت حجت ابن الحسن . در ولادت دختر رسول الله - در ولادت فاطمه الزهرا . در ولادت دوبرادر جانباز . در ولادت دویار ویاور حق . در ولادت علمدار کربلا . در ولادت علی اکبر امام حسین (ع) . در ولادت فاطمه الزهرا . در ولادت قمر بنی هاشم . در ولادت متولدین ماه شعبان . درشهادت دخت رسول الله - در شهادت فاطمه الزهرا - در شهادت همسر عل . درعزای سه بزرگمرد اسلام . درولاداتامام هشتم -امامرضا --رهبر دین -حامی قران -قرزند نبی - . درولادت امام حسن عسکری :مژده که شد چهره نما عسکری گشت عیان نور خ . درولادت امام حسن عسکری :مژده که شد چهره نما عسکری        گشت عیا . درولادت امام زمان . درولادت امام محمد باقر -ولادت امام محمد باقر -باز کنوز رحمت والط . درولادت امام مهدی موعود(عج..) . درولادت جواد الائمه -امام محمد تقی (ع)- پیدایش نور عدل وداد است . درولادت دخت نبی . درولادت دوبرادر جانباز-امام حسین (ع) وابوالفضل (ع) بشارت شیعیان . درولادت ولی عصر . دوجانباز وبرادر - دویار ویاور قرآن - دوصدر الدین - دوبدر الدین - . رمضان در کوچ نهارجان -مناجات سحر -شوخوانی -شب خوانی -یارب -یا ال . رمضان درروستای کوچ نهارجان بیرجند . رمضان -نیمه رمضانی -شوخوانی -مناجات سحر -روستای کوج نهارجان -محم . رمضانی -نیمه رمضانی -مراسم نیمه رمضانی -روستای کوچ نهارجان -کوچ . رهبر دین . -مراسم نیمه رمضانی در روستای کوچ نهارجان بیرجند- یکی از مراسم ز . مردان راه حق نبرد باطل وحق -قیام . مژده ز میلاد ولی خدا       شاه ولایت علی مرتضی     مژده زمیلاد ش . مژده زمیلاد شه ملک دین -سبط پیمبر-ولی چارمین -ده مژده که میلاد ج . مژده که میلاد شه خاتم است عید سعید نبی اکرم است مزده که . مژده مژده شد روشن، ُ چشم اهل دین به به گشته جشن میلاد میر مومنین . مژده که شد چهره نما عسکری -گشت عیان نور خدا عسکری -نور خدا شمس ه . مژده که میلاد شه خاتم است       عیدسعید نبی اکرم است     مژده که . مژده که که میلاد شه خاتم است -عید سعید نبی اکرم است -البشارت که . مشکل دین را حسین زینب آسان کرد ورفت          کربلا را خوابگاه ن . من رقیه خسرو لب تشنه را دردانه ام -غنچه ب . من رقیه خسرو لب تشنه را دردانه ام -غنچه باغ بتول -نوگل آل رسول - . من رقیه خسرو لب تشنه رادردانه ام -غنچه باغ بتول -نوگل آل رسول -و . میلاد امام علی وامام باقر وامام جواد وامام هادی . میلاد حسن سبط رسول است امشب نبریک به زهرای بتول است امشب شادند م . نواخوانی در مجالس عزا وماتمدرکوچبیرجندخ . ه . هر تو مرا رکن نماز است حسین جان عشق تو مرا کعبه ی راز است حسین ج . محرم ماه خون ماه حسین ماه انقلاب ماه شکست دشمن قران . محرم -ماه خون -ماه قیام -ماه حسین -ماه انقلاب-ماه شکست دشمن - با . محرم مها قیام -ماه خون -ماه ظهور -ماه خروج -ماه شکست دشمن قرآن . محرم،ماه خون ماه حسین ،ماه انقلاب . محرم-ماه خون وقیام -ماه شهاىت -ماه شکست دشمن ماه قیام ،ماه حس . متوکل بنموده است بر او جور وجفا -گاه زندان وگهی حبس نظر --گه بزن . ---محبوس سامرا (امام هادی )--- هادی دین نبی گشته گرفتار بلا . --محبوس سامرا (امام هادی )--- هادی دین نبی گشته گرفتار بلا م . مادران بیرجندی ویا کسانی که می خواهند کودک گریه نکند وزودتر بخوا . ماه پیروزی . ماه شکست دشمن قرآن ودین . زهرای اطهر شد ضربت در -مرتضی -حبلجفا . ساحل افق-شعله های سرخ شفق -برق نیزه --پهن دشت رزم . سلام.سال 1382 بود که ار ما دعوت شد برای گرفتن  برگه های سهام‌عدا . سلطان انس وجان که ازاو زنده دین بود          مدحت سراش حضرت روح . سنگ نکشته هایروی قبور پدرومادر یا مردگان . شب بعثت برمحمد چه گذشت؟ . شب میلادعلی . شب نیلادعلی . شمس خراسات . شمس خراسان . شهادت امام هادی (ع)----محبوس سامرا (امام هادی )--- هادی دین ن . شوخوانی -مناجات سحر . عزای رسول الله (ص)                      یارسول الله داغت بر عزیز . عید سعید شه صاحب زمان باد مبارک به همه شیعیان -- . عید سعید شه صاحب زمان باد مبارک به همه شیعیان -- مژده زمیلاد شه . عید سعید شه صاحبزمان -باد مبارک به همه شیعیان -قائم دین -حامی -ح . عید میلاد صاحب زمان است نوبت شادی شیعیان است حامی دین پیغمبر آم . غدیر از نگاه چهارده خورشید . غدیر -جشن غدیر -رسول خدا وغدیر -امام علی وغدیر -حضرت زهرا وغدیر . غدیر خم از نظر چهارده معصوم . غدیر خم -حجه الوداع -خطابه اول -خطابه دوم -بیعت مردان -بیعت زنان . غدیر خم -حجه الوداع -خطبه اول -خطبه ىوم - بیعت مردان -بیعت زنان- . غدیرخم -حجه الوداع-آغازسفر-خطابه اول-خطابه دوم --جبریل در غدیر . غروب غار حرا . غروبی سخت دلگیر است-مهبط وحی خدا -حرا -محمد -امین -سرزمین کعبه و . غروبی سخت دلگیراست -مهبط وحی خدا -حرا -امین -محمد -سرزمین کعبه و . فلک با آل پیغمبر -بسی جور وجفا کردی -فلک دانب -چهاکردی -به آل اح . فلک باآل پیغمبر بسی جور وجفا کردی ستم اندازه ای دارد ،توبیحد ظلم . فلک دانی چه ظلمی از تو -برزهرای اطهر شد- چه بیدادی زتو -بر فاطمه . فلک دانی -چه ظلمی از تو -برزهرای اطهرشد -حبل جفا . فلک دانی -چه ظلمی -ازتو بر زهرای اطهر شد ضربت در -مرتضی -حبل جفا . فلک دانی-چه ظلمی از تو -بر زهرای اطهر شد-سیلی -نیلی -ضربت در -مر . کشته شد حیدر -ساقی کوثر -شاه بحر وبر -شد فلک لرزان -شد ملک کریان . فاطمه الزهرا -دخت نبی -همسر علی -البشارت که عیان مهر فروزان آمد . فتح قلعه خیبر وتغییر قبله مسلمانان . - ماه قیام ،ماه حسین ، ماه انقلاب ماه خروج پیشرومومنان بود ماه . ----------- هجرت پیامبر اکرم صلی الله علیه و اله و سلم و خروج آن . ?   -آ مد شب میلاد علی شمس خراسان فرزند نبی ،رهبردین،حامی قر . ? الهی سوخت از این زهر کاری جسم وجان من             شرر بگرفت از . ? ---هیچ کس هم چون حسین بن علی لشکر ندارد        هیچ لشکر رهبری . » درشهادت زهرای مرضیه _ دخت رسول الله (ص) 6:19 عصر - 97/11/1 فل .
» آرشیو مطالب
بهار 92
آبان 92
مرداد 92
تیر 92
خرداد 92
آذر 92
فروردین 93
دی 92
اردیبهشت 94
مرداد 96
مرداد 95
شهریور 96
اسفند 95
آذر 95
اردیبهشت 96
فروردین 96
فروردین 95
آذر 96
اسفند 96
بهمن 96
فروردین 97
تیر 97
خرداد 97
تیر 95
شهریور 94
مرداد 94
خرداد 94
فروردین 94
اسفند 93
بهمن 93
دی 93
مهر 93
شهریور 93
تیر 93
خرداد 93
مرداد 97
آبان 97
اسفند 94
بهمن 92
آذر 97
بهمن 97
دی 97
آذر 94
اسفند 92
فروردین 92
مهر 92
شهریور 98
دی 98
فروردین 99
مرداد 99
شهریور 95
مهر 99
بهمن 99
شهریور 92
اسفند 99
فروردین 0
خرداد 99
خرداد 96
اردیبهشت 92
اردیبهشت 0
تیر 0
خرداد 0
شهریور 0
مهر 0
آبان 0
آذر 0

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
همراه با چهارده معصوم (علیهم السلام )ویاران-پارسی بلاگ
در انتظار آفتاب
قاصدک
جاده های مه آلود
هواداران بازی عصر پادشاهان ( Kings-Era.ir )
بلوچستان
بامبو
اقلیم شناسی دربرنامه ریزی محیطی
لباس شخصی
اسپایکا
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
اسیرعشق
کلّنا عبّاسُکِ یا زَینب
صراط مستقیم
*نهانخانه جان*
پیامنمای جامع
ما تا آخرایستاده ایم
سلام آقاجان
خاطرات و دل نوشته های دو عاشق
چون میگذرد غمی نیست
علمدار بصیر
جملات قصار و شنیدنی
نت سرای الماس
profosor
غزلیات محسن نصیری(هامون)
ܓ✿ دنـیــــای مـــــــن
آتیه سازان اهواز
روزگار یاسی خانووووووووووم
محراب
اخلاق ، روان شناسی ، عقاید
علی قاسمی
دل نوشته های یک دیلامی
خیارج سرای من است
ایه های بارانی
زیست شناسی و پزشکی
بهار عشق
مینو دانلود
عدالت جویان نسل بیدار
vagte raftan
داستانک
شارج کارت ایران سل-مبایل-مستقیم-عادی
مشاغل کشور
قرآن آنلاین
روان شناسی مثبت گرا
جامعه مبلغین غدیر
سایت مشاوره بهترین تمبرهای جهان دکترسخنیdr.sokhani stamp
بخور زار
rey han

» صفحات اختصاصی
شهادت حضرت زهرا (س)
ولادت امام جواد (ع)
خانه زاد خدا -مولی امیر المومنین (ع)
جامعه مبلغین غدیر
جامعه مبلغین غدیر

» لوگوی لینک دوستان



































» وضعیت من در یاهو
یــــاهـو
» طراح قالب